torsdag 28 november 2013

Folklore

      Nu ska vi göra en kollektion baserad på folklore från Ryssland, Tibet, Skandinavien eller Mongoliet (eller blandat). Vi ska skissa på ca. 20 plagg och sedan ska vi utforma 5 outfits från några av dessa. Vi ska även måla accessoarer. Sedan ska vi välja en outfit med en accessoar som vi ska sy.
      Jag valde Rysslands folklore eftersom det föll mig mest i smaken, men även för att det liknar Polens folklore. Detta är vad jag har tänkt kläderna i min kollektion ska ha gemensamt: Först och främst ska alla modellerna på pappret le och även den som kommer gå på modevisningen med min outfit. När vi var små brukade jag och min kompis klä ut oss i polsk nationaldräkt när det var högtider i kyrkan. De sa alltid att vi skulle le. Nu kan det vara för att små flickor alltid är sötare med ett leende på läpparna, men jag tycker att ett leende är den bästa accessoaren till en nationaldräkt. Jag tycker nästan att det framhäver den röda färgen. Och det är något annat kläderna ska ha gemensamt, den blodröda färgen. Till färgtemat tillhör även svart, turkos (i små mått) och grågrönt.
      En annan återkommande sak i kläderna är de de mönstrande banden. De kommer ha tre olika mönster, men hur jag ska sy eller hitta dem i någon affär, vet jag inte än. Dessa band ska alla vara i orange och röd.
      Den sista detaljen jag kan komma på är att två av plaggen kommer ha broderingar, eftersom det brukar vara en stor del av folklore, inte minst Rysslands.
      När jag började skissa visste jag exakt hur allt skulle se ut. Därför målade jag de även direkt. Men snart insåg jag att jag inte var så säker som jag trodde. Därför började jag skissa på ett flertal idéer och sedan, med uteslutningsmetoden, valde jag plaggen i mina 5 outfits. Just nu håller jag på att göra mina "fin" skisser.


torsdag 24 oktober 2013

Tidningssida

      Efter att jag skrivit artikeln och målat klart bilden, som var kopplade till myten om Excalibur, sammanställde jag dem i en tidningssida som jag gjorde på Photoshop. Först började jag med ett blankt A3 papper i Photoshop och lade stödlinjer för var texten, annonserna, notisen, titeln, datumet och namnet på tidiningen skulle vara. Jag lade in den skannade bilden på pistolen och därefter infogade jag titeln på artikeln.
      Sedan fick jag skriva om min artikel på grund av ett misstag när jag sparade den... Efter den kollade jag på hur lång den var och delade upp den i två delar (eftersom jag från början tänkt ha två spalter). När detta var gjort, skapade jag en textruta för de båda delarna av texten, och klistrade sedan in de. Efter detta justerade jag texten, så att kolumnerna blev jämna.
      Återstående plats (förutom marginaler :)) gick till annonser och notiser. Jag gjorde en google sökning på annonser för att få fram de som jag har på tidningssidan. Jag valde de beroende på relevans, form och utseende. Sedan hittade jag en bild på en notis som jag även klistrade in.
      Men när detta var gjort, var jag fortfarande inte nöjd. Det stämde liksom inte och jag kände att något var fel. Så jag började med att göra tre kolumner istället för två. Jag flyttade ner titeln och texten och tog bort notisen och annonserna under den. Sedan lade jag på mer text i de första två kolumnerna, för att göra den tredje kortare och för att kunna få in en större annons i högra nedersta hörnet. Slutligen hittade jag en notis på en sida som visade hur man skriver olika texter (inkl. notiser) och kopierade in texten, istället för en bild på den.
      Det sista jag gjorde med sidan var att lägga till en panel överst med tidningens namn, datum och sidonummer. 

fredag 4 oktober 2013

Prövar mig fram


Under den senaste bild lektionen började jag jobba på pistolen. Jag hittade en bra bild på en gammal pistol och började rita av den. Först ritade jag enkla former och sedan fyllde jag på med detaljer. Efter det målade jag kanterna med tuschpenna. Sedan bestämde jag mig för att använda prickteknik för att visa dekorationerna på pistolen, men nu är jag inte säker på om jag ska använda akvarell med den, för jag är orolig att om jag har akvarell med det, så kommer det inte synas lika väl bakom prickarna. Eller så gör jag bara om den. :)



onsdag 2 oktober 2013

Myter


Nu kommer en ny uppgift i skolan. Det är ett samarbete med svenskan. Vi ska göra en illustration till en artikel baserad på en myt. Myten jag har valt är myten om kung Arthur och hans svärd, även kallat Excalibur. Det finns två versioner av berättelsen. I den ena, mer kända versionen drar kung Arthur ut svärdet ur en sten. Men jag har valt att fokusera på den mer sammanhängande versionen, där svärdet skänks av "The Lady of the Lake" och sedan återlämnas till henne.

I min artikel (som ska vara moderniserad) byter jag ut svärdet mot en gammaldags pistol, lite som de på collaget nedan. Därför ska jag göra en illustration av en gammaldag pistol. Jag tänker mig att den ska vara täckt i alger/mossa, eftersom den ska ha hittats i en sjö. Den ska också vara skinande, som svärdet på collaget nedan. Jag vet dock inte än hur jag ska göra illustrationen.

När det gäller bilddelen av projektet gjorde jag först research på temat på myten och min tolkning av den. Jag sökte alltså mest på "Lady of the Lake", "old gun" och "Excalibur". Sedan sparade jag bilderna med rätt känsla och tema och gjorde ett kollage av de på Photoshop.


fredag 31 maj 2013

Arbetsprocess

        Nu när detta projekt äntligen är avslutat är det dags att berätta för er vad var exakt som jag gjorde.
  • Direkt när jag fick lappen där det stod vad min inspiration skulle vara, satte jag mig vid datorn och gjorde en bildsökning på fauvismen för att få ett grepp om vad jag skulle göra.
  • När jag googlade fauvismen, var det ganska tydligt vad fauvismen var, utan att jag behövde läsa någon text. Så ja började med min moodboard, så att kollektionen skulle vara lättare att framställa. 
  • Efter det bestämde jag mig för en mer specifik inspirationskälla och efter att jag hade sett hela "Harmoni i rött" såg jag det fina i bilden, så jag valde detta verk av Matisse.
  • Sedan skissade jag väldigt länge. Jag hade min idé klar för mig, men jag kände hela tiden att modeteckningarna inte var tillräckligt fina. Jag gick till In-ex och efter mitt köp fick jag en idé om hur skisserna skulle se ut. När jag hade skissat flera timmar i sträck (aj) blev skisserna klara.
  • Någon tid senare satte jag mig vid datorn och gjorde uppsatsen om fauvismen.
  • Sedan kom jag till skolan, kopierade alla skisser, sökte efter bilder på internet och skapade mitt kollage som presanterar min kollektion.
  • Och sen skrev jag om min arbetsprocess på bloggen :P



torsdag 30 maj 2013

Fauvismen

        Alla i vår klass blev tilldelade en period i konsthistorien och jag fick, som tidigare nämnt, fauvismen. Denna period pågick i början av 1900-talet i Europa. Det som gjorde fauvismens konststil så annorlunda var de tjocka lagren med starka färger, inte utsmetade med andra färger, utan direkt från tuben. Målningarna behövde inte längre vara lika verklighetstrogna. Nu var det lite mer om hur man själv uppfattade motivet och om känslor. Man skulle även försöka ha med en rörelse i bilden.
        Sommaren 1905, i den lilla fiskehamnen i Collioure vid Medelhavskusten, startade Henri Matisse och André Derain denna trend, när de gjorde målningarna, som sedan kom att ställas ut i Paris. Konstkritikern Louis Vauxcelle som var närvarande på utställningen, beskrev målningarna med ordet vilddjur(fauves), och konstnärerna kom sedan att kallas det samma. Det är också ordet som gav trenden sitt namn; fauvism.
         Fauvisterna leddes av Matisse. Han kom fram till stilen genom att ta inspiration från postimpressionisterna Van Gogh, Gauguin, och Cézanne, men han experimenterade också med Seurat, Cross, och Signac's nyimpressionistiska stilar.
        Några andra kända fauvister var Maurice de Vlaminck, Kees van Dongen, Charles Camoin, Henri-Charles Manguin, Othon Friesz, Jean Puy, Louis Valtat, Georges Rouault, Georges Braque och Raoul Dufy. Matisse var även var även lärare till de svenska konstnärerna Isaac Grunewald, Einar Jolin och Sigrid Hjertrén.
File:Matisse-The-Dessert-Harmony-in-Red-Henri-1908-fast.jpg
La Desserte Rouge av Matisse
        Som min inspiration till kollektionen hade jag Matisse's "Harmoni i rött". Jag valde den delvis för att den var bekant, eftersom den var med i klassens projekt i början av året, men också för att jag gillar färgerna. Jag tog inspiration från de blåa kvistarna, som skulle kunna avbilda en kvinnas siluett. Något annat som jag inspirerades av var färgen på bakgrunden och kvistarna. Det är två helt olika färger, men ändå passar de bra ihop. Så jag ville införa den idén i varje plagg i min kollektion. Och för att framhäva kollektionens koppling till fauvismen, gjorde jag alla plagg i olika färger som går enligt färgskalan. Varje plagg har någon form av band, och de ska alla framhäva höfterna.

File:Matisse - Green Line.jpeg
La Raie Verte av Matisse
Self-portrait in studio by André Derain.jpg
Auto-portrait dans l'atelier av Derain

torsdag 9 maj 2013

Färdiga Skisser

        Här är de färdiga skisserna. Det tog ett tag, eftersom jag gjorde om de, men här är de, 20 försök och ett In-Ex besök senare. Jag har tagit med så olika plagg som möjligt, en klänning, ett par byxor, en tröja, en kjol och sist en kappa.

fredag 3 maj 2013

FÄRGEXPLOSION

        En ny uppgift på gång! Vi ska göra en kollektion baserad på en ism eller epok i konsthistorien (icke valfri). Jag fick fauvism/impressionism. Även om jag helst ville ha surrealism, blev jag positivt överraskad när jag googlade fauvism. Färger, åh, så många färger. Så jag sökte upp en massa smaskiga färger i modetidningar för mitt kollage. Jag vill gärna inkludera hela regnbågen i min kollektion. Jag valde att inspireras av Henri Matisse's La Desserte rouge, en tavla som hela klassen målade tillsammans i början av läsåret.
        Och eftersom jag är en modeelev kommer min kollektion innehålla... kläder.

File:Matisse-The-Dessert-Harmony-in-Red-Henri-1908-fast.jpg

        Jag inspirerades av tavlans färg och de blåa grenarna som verkar avbilda en kvinnokropp. Alla plaggen ska ha någon form av band på sig, antingen lösa eller i tygets mönster. Kollektionen ska bestå av olika plagg i olika färger, men färgerna ändras gradvis. Dvs. bakgrundsfärgen (inte banden) ändras gradvis från rött, till blå, till grönt i kollektionen och färgen på banden ändras från blå till rött. Det betyder att ritningarna ska presenteras i en viss ordning, som ni ser på bilden. För att klargöra då; första plagget i rött och blått, sen rosa och grönt, lila och gult, blått och orange och det sista (än så länge omålade) plagget kommer vara grönt och rött. Jag har kommit fram till att alla plagg förutom det första är i kontrastfärger.

onsdag 10 april 2013

Bildanalys: Street Art

        Bilden jag valde att analysera är en målning av Banksy. Jag hittade den på Banksy's hemsida i fliken "Inside". Den är gjord i sprejfärg. Det första som man lägger märke till är ett afrikanskt barn i tioårsåldern som har på sig en vit t-shirt där det står "I HATE MONDAYS!". T-shirten har några hål, är för stor och skulle passa på en vuxen man. Texten är röd längst nere och sedan går den över till orange och sedan gult längst upp. Bokstäverna är ganska tjocka.
        Barnet står rakt fram, vänt mot "kameran" och i förgrunden. Han har även på sig lösa trekvartsbyxor och vita sandaler. I den vänstra handen håller han en hink (i metall) och i högra handen en pinne. Barnet är i ett fält med någon sorts växter. Han ser ganska sur ut.
        Vid barnets högra sida sitter en pojke i samma ålder och med samma etnicitet. Jag tror att han är i mellangrunden. Pojken är enbart klädd i kalsonger och sitter på huk med knäna tätt intill bröstet, tittandes på något till vänster om barnet med t-shirten. Han verkar hålla något i sin högra hand, eller så knyter han bara näven. Båda barnet har rakat hår.
        Några meter bort till barnens vänstra sida jobbar två andra under 18. Återigen med samma etnicitet. Det verkar som att den här scenen är i Afrika. En av dem är vänd mot den vänstra sidan av bilden och tittar på barnen i förgrunden. Han har på sig en vit t-shirt och mörka byxor. Han har e hink på huvudet.
        Vänd mot hans rygg jobbar en annan kille i vit t-shirt och mörka shorts. Han har sin högra hand i marken, så han rensar eller skördar något säkert.
        Bilden har inte så mycket färg. Det starkaste färgen är i texten på t-shirten. Förutom det är "t-shirtbarnets" hud färgat med lite brunt, himlen är lite gulaktig och resten har en antydan av en blå ton, men det mesta är i svart-vitt.
        Jag tror att vad Banksy försöker säga med bilden är att medan barn i tredje världen måste jobba för att försörja sina familjer, oroar vi i västvärlden om "problem" som måndagar och vi ser våra problem som stora när de egentligen är löjligt små. Detta tror jag eftersom barnen ser olyckliga ut, arbetar ute på fältet och pojken i förgrunden har på sig en "I HATE MONDAYS!" t-shirt. Enligt mig kan t-shirten säkert en donation från västvärlden till tredjevärlden. Det budskapet såg jag nästan direkt och därför tycker jag att det var väl framfört.
        Med tanke på budskapet är det nästan självklart att målgruppen är de flesta i Europa och Nordamerika och kanske även rikare personer på andra håll. Alla som klarar sig bra i livet, helt enkelt. Men att avgöra avsändaren är lite svårare. Det kan antingen vara Banksy själv, eller barnen på bilden. Eller båda...
        Banksy skulle kunna vara avsändaren eftersom han är väldigt kritisk till dagens samhälle, vilket man ser på hans andra verk. Han har oftast ett tydligt budskap att få fram.
        Den andra möjligheten att barnen kan vara avsändarna tror jag på eftersom det ser ut som att de försöker berätta en historia. Det kanske inte finns mycket text på bilden och scenen beskriver bara en enkel vardagssituation, men det är just det som säger allt. Det är en vardagssituation. Barn som jobbar. Och de gör det inte för skojs skull, det ser man på deras ansikten.

torsdag 21 februari 2013

Mönster

        I början av projektet hade jag idétorka och det tog ett tag innan jag kom på något. Men till slut bestämde jag mig för att använda ett rutigt papper för att bara måla ett "random" mönster, som jag brukar göra.
        Jag ritade en ruta i mitten och arbetade utåt. Eftersom jag ritade mönstret på ett rutigt papper, består det enbart av romber, kvadrater och likbenta/rätvinkliga trianglar. Därför har det tesselering.
        När jag gjorde klart min skiss, ritade jag den på ett rent papper på ljusbordet. Jag använde även en linjal och rutigt papper under det rena, för att behålla precisionen. Jag ritade mönstret med en tuschpenna för att datorn skulle ha lättare att scanna bilden. 
        Jag färgade mönstret på Photoshop genom att använda lassot för att markera fält som ska ha samma färg. Jag använde blåa och röda toner med en blekt gul färg här och där för att färgerna inte ska bli för starka tillsammans.
        Efter att jag hade färgat hela mönstret använde jag ett verktyg som duplicerar mönsterrutan. Sedan skrev jag ut det och gav till läraren.
        Arbetet skulle var inspirerat av mönster från en borg i Alhambra. Det var mest färgerna från mönsterna i Alhambra som inspirerade mig. Speciellt att man använde sig av den ljust gula tonen för att dela på färgerna.
Bilden har fyra symentrilinjer; en lodrät i mitten, en vågrät i mitten och två diagonala åt varsitt håll. Alla symetrilinjer möts i mitten av ruta i mitten. Alltså har den speglingssymmetri. Mönstret har även fyrfaldig rotionssymmetri. Man kan rotera den fyra gånger och få samma bild. Detta kan man göra en gång till om man gör den diagonala symmetrilinjen lodrät, om ni förstår vad jag menar.

Min Inspiration

Min Skiss

Mitt Färdiga Mönster




torsdag 24 januari 2013

Bokomslag

        Det här är bokomslaget vi gjorde efter bildkollaget. Det tog ett tag innan jag fick en bra idé för bokomslaget, Men tillslut bestämde jag för mig att rita flera redskap som användes i boken. De flesta av de är vetenskapliga, vilket passar eftersom den här boken var en av de första science-fiction böckerna. Efter att jag hade ritat bilden förstärkte jag den genom att måla kanterna med en svart tuschpenna. Sedan scannade läraren den så att jag fick in den på photoshop. Jag färglagde bilden på photoshop. Efter att jag gjort bakrunden brun, gjorde jag fläckar i något mörkare och ljusare toner än bakrundsfärgen, för att få omslaget att se ut som en gammal klassisk bok i skinn. När det var klart klistrade jag in titeln, beskrivningen, författarens namn, streckkoden och förlagets namn och loga.
        Boken heter "The Journey to the Centre of the Earth" och är skriven av Jules Verne.

Bildkollage

        Det här projektet var ett samarbete med engelskan, där vi läste en valfri bok. När vi hade läst klart den, skulle vi göra ett bildkollage tillhörande boken. Baserat på detta kollage skulle vi sedan göra ett bokomslag.
        Först gjorde jag en tankekarta där jag skrev snabbt vad boken handlade om. Med hjälp av den sökte jag bilder på internet. Jag kom fram till att boken berörde tre huvudämnen; natur, äventyr och gamla tider. När jag hade klistrat på bilderna och målat bokstäverna, tyckte jag det såg tomt ut, så jag målade bakrunden brun.