måndag 15 december 2014

Bokomslag & uppslag

        Vårat senaste projekt i klassen blir att göra en kokbok med recept på bakverk från varje elev i klassen. Temat på kokboken blir då "fika med EST12" och vi får göra varsitt förslag på bokomslaget och ett uppslag.
        För att hitta inspiration och få en känsla för hur kokböcker brukar se ut när det gäller layout, typografi och annat har vi gått runt i bokaffärer och bibliotek och bläddrat i kokböcker. Något som de flesta kokböckerna har gemensamt är att böcker med sötsaker och bakverk brukar använda sig av pastellfärger. Typsnitt i handstil förekommer också ofta i samband med dessa. De flesta kokböcker har uppslag med en stor bild på hela sidan till vänster och text på högra sidan. Rustiskt/naturligt temaäven verkar vara lite inne.
        Med mitt bokomslag och uppslag har jag tänkt att också ha ett ganska naturligt tema, pappret ska vara lite gammaldags och ha en annan textur. Jag skulle även vilja har en bild på gammalt trä någonstans. Möjligen på baksidan av bokomslaget och bokryggen, eller bara bokryggen. Först tänkte jag också ha det på framsidan, men eftersom jag också ska runda former och folkloreinspirerat på framsidan, är jag rädd att det kan bli lite mycket om man även lägger i trä i den röran. Såvida på inte målar dessa former på trät...
        Förutom det rustika har jag då som sagt också tänkt att ha något som är inspirerat av folklore. Men jag kommer vara noga med att det inte ska bli för mycket, för jag vill ändå hålla mig lite åt den minimalistiska sidan. Jag kanske kommer ha en cirkel av några få röda folkloreaktiga former.
        Andra former jag kommer ha med i kokboken är runda former. Jag vill nog ha en halvcirkel på omslaget som jag har på moodboarden nedan. Om den cirkeln vore målad på gammalt trä, vore det snyggt att ha en tallrik med en kaka i mitten av den, för man måste ju också visa att det faktiskt är en kokbok.


måndag 3 november 2014

Readymade

        Projektet Readymade handlar om att skapa något nytt av massproducerade varor, att ändra varornas funktion (eller ta bort den). När jag skulle välja inspiration för projektet, var jag säker på att jag inte skulle välja Marcel Duchamp. Hans konst tilltalade mig inte alls. Vackert var det inte. Det såg inte genomarbetat ut. Jag störde mig speciellt på hans verk "Bicycle Wheel". Jag gillade inte att han tog två helt vanliga objekt och gjorde något av de, men utan att försöka göra det vackert och det såg ut som det enda syftet "konstverket" hade, var att göra objekten obrukbara.
        Men man ska aldrig säga aldrig. Konst behöver inte vara vackert. När var på konstmuseet här om dagen hörde jag en kvinna säga till en flicka att hon inte gillade ett konstverk för att det inte framkallade några känslor. Då kom jag på att, ja visst, konst kan ju även vara där för att framkalla känslor. Och visst framkallade "Bicycle Wheel" känslor för mig. Känslor av frustration. Så när jag skulle påbörja mitt readymadeprojekt ville jag väcka samma känsla.
        Frustration känns som perfekt känsla för mig eftersom det finns många småsaker som jag stör mig på. Jag föredrar när saker är symmetriska och funktionella. När jag skulle välja sakerna som jag skulle använda för projektet, valde jag några legobitar och en glasflaska eftersom att jag såg mycket potencial i dessa objekt. Jag la de minsta legobitarna i glasflaskan. Vanliga bitar som är 2 "pluppar" fick nämligen inte plats genom flaskans öppning. Jag slipade även till en 2x2 bit så att den kunde får plats genom hålet, så jag kunde ha en lite större bit i flaska också. Efter det tog jag en 2x6 bit och slipade ena änden på båda långsidorna, så att den fick plats i öppningen utan att kunna gå hela vägen genom, så att den skulle vara fast i öppningen. Sedan limmade jag fast den i öppningen och limmade fast resten av bitarna på både sidorna av legobiten, inklusive två lika stora platta bitar.
        Det finns ett flertal saker som jag kan tänka mig kan vara frustrerande med verket. Ett av de är att det finns små objekt i flaskan som sitter lösa, men kan inte tas ut ur flaskan. De är inte en del av något större, fyller någon funktion eller ser fina ut där inne. Något annat som kan ses som frustrerande är att det finns ett objekt i öppningen som varken kan tas ut eller skjutas in och, åter igen, inte fyller inte en funktion. Dessutom skapar det inte en speciell form med de andra legobitarna. De sitter liksom bara där.
        Men det som jag tror de flesta skulle känna igen som en stor anledning till frustration från barndomen är de smala legobitarna. De förbättrade aldrig det man byggde, men de fanns alltid med och man fattade inte vad man skulle göra med dem. Men det värsta var när man lyckades sätta ihop två lika stora platta bitar med varandra så att ingen kant stod ut. När de väl satt så kunde man glömma att separera de. Jag tror till och med att lego började producera ett "redskap" speciellt för att att dela på sådana bitar.
        Jag tänker mig att mitt verk ska stå i ett galleri, på ett bord utan skydd. Då kan man plocka upp flaskan och skaka den och vad man nu vill. Detta tror jag kommer förstärka känslan av frustration, eftersom att man får känna att man inte kan ta isär legobitarna och att man varken kan ta ut eller trycka in något i flaskan. Att man kan interagera med konstverket, skulle nog även locka barn att ta på och leka med den.























        Marcel Duchamp (1887-1968) var en konstnär som arbetade med många olika konstformer som målning och installationer. Han kan kopplas med konststilarna kubism, dadaism och surrealism, men själv ville han inte sättas i ett fack. Duchamp var mest känd för att han ständigt tänjde på konstens gränser och blev till slut en av anledningarna till varför vi idag har ett öppnare sinne till konst, att historiens välbeprövade konstformer inte har monopol på definitionen av konst.
        Duchamp var aktiv från början på 1900-talet och två av hans mest kända verk var "Bicycle Wheel" och "Fountain".



måndag 13 januari 2014

Tänka om

        Nu har jag tänkt om när det gäller kollektionen. När jag insåg att min kollektion var lite säker, ville jag komma med en ny idé och "kill my darlings". Så i stället för att ta inspiration från folkdräkter, tog jag inspiration från den ryska mytologin. Jag kollade lite på olika legender, sagor och gudar inom den mytologin och kom fram till att jag ville basera min nya kollektion på Gamayun. 
        Gamayun är en fågel med en kvinnas huvud som kan se in i framtiden och berättar om den. Oftast brukar denna varelse målas med mörka fjädrar. Och det var just fjädrarna som jag tog inspiration från. Kollektionen bygger på idén att det ska vara smalt upptill och bli bredare medan det går ner. Lite som en triangel alltså.
        Det finns tre olika typer av fjädrar i kollektionen; 
        - smala och spetsiga
        - smala och rundade
        - smala upptill, runda och stora nertill
        Uthyrslarnas följd i presentationen kommer bestämmas beroende på deras fjädrar; först kommer uthyrslarna med spetsiga fjädrar, sedan klänningen med de smala och rundade fjädrarna och till sist, 50-talsklänningen med de stora fjädrarna. Detta ska göras eftersom jag vill att man ska se fjädrarnas övergång.
        Kollektionens huvudfärger ska vara svart och grå, men man kommer även se inslag av blått, rött och grönt. Uthyrslarna i kollektionen är menade att vara långa och/eller skyddande. Plagg som man känner sig lite mysig i, men de ska även kännas maktfulla, för att reflektera Rysslands makt.
        Accessoaren i min kollektion kommer vara ett par svarta, spetsiga ballerinor med små blåa hjul på, med de ska egentligen vara en ring med spetsiga fjädrar. Jag kan nog ändra designen när jag ska brodera skorna så att man ser fjäderkopplingen.
        Outfiten som jag ska sy är klänningen med en kappa. Klänningen ska inte ha någon urringning. Den kommer ha en metallkedja runt halsen som binds ihop av en rund röd broderad sak. Jag kommer klippa ut fjäderformen i tug och sedan sy ihop det på ett sätt som liknar hur man syr ihop volanger. Kappan ska bestå av två eller tre lager svart chiffong och ett ljusblå band som man knyter i halsen.