tisdag 26 maj 2015

Gör om Gustav Adolf torg

        Vi har fått i uppgift på historian och estetisk kommunikation att komma med en ny idé för Gustav Adolfs torg inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Inför uppgiften gick vi på stadsvandring på historian för att lära oss mer om staden och vad den står för. Vi fick lära oss att Göteborgs ledord är jämställdhet, miljö, dåtid/nutid och event.
        Vi fick några dagar senare sitta runt torget och skissa på idéer och ta kort. Jag skissade på en idé med ett stort likamedtecken i en annan typ av sten, gräsplättar med träd runt omkring och en platå i mitten, mellan de två sträcken som utgör likamedtecknet. Likamedtecknet tog jag med för att representera jämställdhet. Jag kunde inte komma på något mer passande som är någorlunda enkelt och så att det inte ser för pråligt ut på torget. Gräsplättarna och träden är där för miljöns skull, för att representera Göteborg som Sveriges miljöhuvudstad. Platån i mitten är till för event då Göteborg är en eventstad. Bilden nedan föreställer den skiss jag just beskrivit.
        Jag och Sandra bestämde oss för att jobba ihop och då kom vi fram till att den tidigare skissen inte tillät folk passera hur de ville, vilket är torgets största syfte idag. Man hade ju kunnat gå över gräset om man inte vill gå halvvägs runt torget, men då hade gräset slitits ut ganska snabbt, vilket inte hade blivit snyggt. Platån i mitten såg också ut som att den inte riktigt hade ett syfte och likamedtecknet var inte tydligt med sitt syfte heller. Skissen saknade även bänkar.
        Så vi gjorde en ny skiss. Vi bytte ut gräsplättarna mot upphöjda blomlådor. Det fanns två rader med blomlådor med inbyggda bänkar. Vi tänkte att Göteborgs Stad kunde ordna ett event varje halvår då alla fick komma gratis och plantera i blomlådorna eftersom stadsbor inte få uppleva lika mycket av naturen. I mitten hade vi en rund platå med några trappsteg och med en piedestal i mitten med en jordglob längst upp. Jordgloben skulle representera Göteborg som hamnstad genom att visa att Göteborg är kopplat med världen. Den skulle även skapa samhörighet mellan alla folkgrupper i Göteborg.
        Vi insåg senare att det skulle kännas lite trångt med två rader med blomlådor och att vi behövde en bättre idé för statyn i mitten. Vi bestämde oss då för att skrota jordgloben och istället göra piedestalen i plexiglas, trycka en världskarta på den och fylla den med lappar. Vi hade från början tänkt ha fyra olika färger på lapparna och på så sätt dela in de i fyra kategorier; roliga historier/positiva erfarenheter, bra saker om Göteborg, vänliga hälsningar och komplimanger. Vi hade tänkt att dessa lappar kunde skrivas av de som kommer på planteringseventen varje halvår och sedan skulle man stoppa dem i piedestalen. Sedan skulle man ha 2-4 luckor i den med spakar så att folk sedan kunde ta ut en lapp under resten av halvåret och dela glädjen/positiviteten. Vi hade självklart tänkt att dessa lappar korrekturläses av någon först, så att man inte stoppar in en lapp med en text som kan vara kränkande eller liknande. Vi hade också tänkt ha några papperskorgar nära piedestalen så att ingen slänger lapparna på marken. Senare tänkte vi även att vi skulle ha lappar i prideflaggans färger, för att visa på jämställdhet. Vi ändrade även piedestalen till en kub.
        Nedan finns skissen som vi sedan kom fram till.
        Efter att vi kom fram till att vår staty inte kopplade så tydligt till våran historiska bakgrund (handel och emigration) och att det blev för mycket med alla färger i kuben, ändrade vi det till brev från sjömän och familjemedlemmar som utvandrat. Detta blev vad vi till slut kom fram till: (All cred går till Sandra, som gjorde dessa bilder i ScetchUp och Photoshop)


Vårvisningsposter

        För ett tag sedan gjorde jag och Sandra några förslag för postern för Vårvisningen. Vi började med att bestämma temat, vilket uppenbarligen var vår därav VÅRvisning. När vi tänkte vår tänkte vi direkt på blommor, så vi bestämde oss för att jobba med det. Medan vi försökte komma på vad vi skulle göra ritade jag på en titel med blommor. (bilden nedan)
        Jag målade även några blåklockor som skulle vara över titeln på affishen. (bilden nedan)
        Sedan tipsade vår klasskamrat oss även om ett typsnitt med blommor som vi kunde använda som alternativ till den första titeln.  Den kom inte med svenska bokstäver så vi satte en punkt från typsnittet över a:et för att göra det till ett å.(bilden nedan)
        Det var de här förslagen vi tillslut kom fram till. (bilder nedan)







        Och det här är vår favorit. (bilden nedan)
        Det var Sandra som fixade i Photoshop medan jag målade blommorna. Vi experimenterade med olika pasteller som bakgrundsfärger.